Het begin

20 jaar geleden is bij Royal FloraHolland het Roparunvirus uitgebroken.

Het idee

Al een aantal jaren leefde bij Ronald Stok het idee om een keer met een team van Royal FloraHolland mee te doen aan de Roparun.
In de personeelsvergadering had Ronald het idee al een aantal keren besproken, maar nooit was daar de beslissing uitgekomen om het ook werkelijk op te pakken.
Bij de personeelsvereniging bestond er twijfel of dit evenement wel een activiteit voor hen was.

Realisering

Met vaak genoeg aankaarten bereikte Ronald toch uiteindelijk het gewenste resultaat. Het enthousiasme van Ronald werd gekoppeld aan de kennis van Peter Kortekaas.
Peter is uitstekend bekend in de loopwereld, hij weet heel veel over lopen en alles wat er mee te maken heeft. Peter had zelf al een paar keer meegedaan met de Roparun als organisator en begeleider.
Het enthousiasme, de kennis en de wil waren uiteindelijk aanwezig. Maar dan nog de rest. Er was geld nodig, lopers, begeleiders, vervoer, eten, drinken enz.

Plan van aanpak

Er werd een gesprek aangevraagd met de directie waarbij het idee werd voorgelegd. De directie zag er wel wat in en verzocht een plan van aanpak te maken.
In samenwerking met de personeelsvereniging werd er een plan opgesteld en daar werd het benodigde budget aan verbonden.
Tevens werd de directie gevraagd om aan de organisatie duidelijk te maken dat deze actie voor het goede doel word uitgevoerd. Deze aanbeveling is heel belangrijk omdat de Roparun gelopen wordt in de drukste tijd van het jaar. Zonder dit advies is het voor veel lopers en begeleiders moeilijk om vrij te kunnen nemen. De directie kon zich direct vinden in het plan.
Het budget werd beschikbaar gesteld en de organisatie werd gevraagd zoveel mogelijk mee te werken om deelnemers vrij te geven. Daarna kon het echte organiseren beginnen.

Organisatie

Een volledig team bij elkaar krijgen bleek nog niet zo makkelijk te zijn. De onbekendheid met het fenomeen Roparun speelde parten. Herhaaldelijke oproepen in het personeelsblad de Veilingwijzer leverde uiteindelijk voldoende reacties op.
Er kon een team gemaakt worden. Sponsors werden aangeschreven, vervoer werd geregeld, binnen de veiling begonnen verschillende mensen in hun netwerk te vertellen over het doel van de Roparun en langzamerhand kwamen steeds meer toezeggingen van sponsors binnen. Ook de lotenverkoop kwam op gang.
Er werden vier teambijeenkomsten gehouden zodat de deelnemers zich een idee konden vormen over de Roparun en over elkaar. Op woensdag 12 mei 1999 stond er voor het eerst een team van FloraHolland aan de start op de Coolsingel in Rotterdam.

Virus

Dat een virus zich snel kan verspreiden blijkt wel uit het aantal enthousiaste medewerkers die zich elk jaar weer aanmelden om de sportieve prestatie te volbrengen maar bovenal om zoveel mogelijk geld bijeen te brengen voor de goede doelen van de Stichting Roparun.